Monday, July 15, 2024

Advertisement

House of Oasis with a Georgian Twist

By Susmita Das | Vjmedia Works | August 02, 2013

Twenty year old contemporary British brand'Oasis' has set up a new store at the Trinity Centre in Leeds, UK, with innovation done by ace international design firm Dalziel and Pow.

The new Oasis Leeds store has adopted the'House of Oasis' concept that was first designed and implemented at Argyll Street, London, in October 2011 by the same design group Dalziel and Pow.

The store sports an eye-catching façade with a photographic illustration of a Georgian house, which represents the'House of Oasis' concept. The illustration takes the traditional elements of a house and adds a twist with the addition of a fuchsia pink gradient washing down the glazing to generate a fresh and modern façade. Further, the image of a window looking over the gardens with an inquisitive cat and an illustrated grandfather clock completes the iconic picture and entices passersby. 

 "We developed a brief with Oasis to create a store where the permanent architecture, rather than the VM, does the talking. With the international market in mind, a major consideration when developing the concept was ensuring ease of installation, short programmes and efficient detailing. Less emphasis is placed on the architectural box,” explains David Wright, Group Marketing Director at Dalziel and Pow. 

To further add a twist, walls and ceiling were constructed away from the structural shell giving a fun stage-set feel, whilst allowing elements to become standardised with less site-specific variables.  On this note, David further avers, "One example of this is the wire frame ceiling structure to the rear of the store, which has been designed for manufacture off-site and takes a matter of minutes to assemble when in store. The quirky design negates the need for a traditional plasterboard ceiling by lowering the eye away from the exposed ductwork and cable trays and maintains the aesthetic of a Georgian house executed in a contemporary manner.”

A lot of emphasis has been placed on the fitting rooms which highlight a large entrance allowing customer interaction during browsing and purchasing. The store also exemplifies traditional Georgian panelling blended with a dash of the Oasis identity along with fuchsia pink lampshade illustrations and a painted light beam that washes across the panelling. "This illustration style has been used throughout the store to offer the Oasis customer something unforeseen,” sums up David.
Advertisement

Related News

Advertisement
Have You Say
Advertisement
Resource
Follow Us On
Advertisement